Beleidsplan Stichting Mountain of Hope

Bouwen aan een betere samenleving

Voorwoord

Voor u ligt het beleidsplan 2020-2025 van de Stichting Mountain of Hope.
De Stichting is opgericht en notarieel geregistreerd op 6 juni 2005 en gevestigd in Heerenveen. We zijn een goede doelen stichting voor ontwikkelingssamenwerking en educatie.

Het beschrijven van een beleidsplan is noodzakelijk voor het verkrijgen van de status Algemeen Nut Beogende instelling (ANBI). Bij het opstellen van de beleidsplan hebben wij rekening gehouden met de eisen van de ANBI. Per 1 januari 2020 hebben we als Stichting de ANBI-status aangevraagd. Het belang van een ANBI-status is dat organisaties en particulieren hun giften/schenkingen kunnen aftrekken van de belasting en wij als stichting worden gevrijwaard van het betalen van belasting over giften/ schenkingen.

Dit beleidsplan geeft inzicht in:

de manier waarop de stichting haar werk uitvoert om haar doelstelling te bereiken. Het plan mag gezien worden als een meerjarig beleidsplan. Het plan geeft inzicht in:

  • het werk dat de Stichting doet
  • de manier waarop de Stichting geld werft
  • het beheer van het vermogen van de Stichting
  • de besteding van het vermogen van de Stichting

Ontstaan van stichting Mountain of Hope

De aanleiding voor het ontstaan en oprichting van de stichting is dat we in 2004 tijdens onze studie voor SIOO, in Zuid Afrika in aanraking zijn gekomen met de lokale projecten in Soweto. Voor jongeren werden aktiviteiten georganiseerd op de Mountain of Hope zodat er weer perspectief kon ontstaan en hulp werd geboden om een toekomst op te bouwen. Ook werd hulp geboden aan de allerarmsten om vormen van werk of ondernemerschap te vinden en te begeleiden, zodat gezinnen een eigen bestaan konden opbouwen. Om hen te ondersteunen hebben we onze Nederlandse stichting opgericht. We hebben geen winstoogmerk en in onze statuten hebben wij een bestemming opgenomen dat het geld bij een eventuele liquidatie bestemd moet worden aan de jongeren in Soweto op de Mountain of Hope.

Missie/visie

Wederkerigheid en gelijkwaardigheid om ontwikkelingen duurzaam te realiseren staan bij ons voorop. Bij Stichting Mountain of Hope werken we internationaal samen in netwerken om welzijn te bevorderen. Onze programma’s en activiteiten zijn erop gericht om mensen uit achterstandswijken betere kansen te geven voor hun toekomst door hen en hun wensen/initiatieven in contact te brengen met ervaren managers, professoren en bedrijven. Het initiatief en eigenaarschap van de projecten blijft liggen waar deze hoort en gelijkwaardigheid en wederkerigheid zijn terug te vinden in de wijze waarop hulp of coaching tot stand komt. Duurzame ontwikkeling van een wijk/netwerk is ons streven. Onze focus is dus niet het geven van geld, maar het onderzoeken waar we iemand die steun kunnen geven om zelf verder te komen. We richten ons op 3 thema’s, te weten; Start-ups, Educatie en Gezinsopname. ​

kvk: 01109179

bankrekening: NL73 SNSB 0947402403

RSIN 815699086

SBI 94993

Beleid

Hier bij Stichting Mountain of Hope, worden we gedreven door een enkel doel; een bijdrage leveren in het maken van een betere wereld voor mensen die het verschil willen maken maar dat zelf niet lukt omdat ze bijvoorbeeld in een achterstandswijk wonen. We werken internationaal op 3 thema’s. Te weten; 1. Micro Krediet voor Start-ups, 2. Educatie lokaal mogelijk maken en 3. Gezinsopname door direct 1 op 1 een gezin te ondersteunen. We hebben persoonlijk contact hoog in het vaandel. Hierdoor leren wij zelf ook en nemen die ervaring mee terug naar vraagstukken voor Nederland. Het coachen of doneren van een project betekent ook dat je zelf contact kunt onderhouden met de aanvrager van hulp bij zijn/haar initiatief. Uiteraard altijd met eventuele ondersteuning vanuit de stichting.

Ons besluitvormingsproces wordt bepaald door beoordeling van de projecten door indiener en de gekoppelde manager, professor en coach. Wij streven ernaar om door al onze bezigheden een positieve impact te hebben en relaties op te bouwen op basis van wederkerigheid.

We werken de komende tijd aan de volgende projecten

  • coaching op basis van wederkerigheid
  • microkrediet op kleine schaal, waarbij een jongere kan starten met een eigen onderneming om in zijn/haar bestaan te voorzien en een toekomst op te bouwen
  • voedselhulp voor en door jongeren
  • kennisdeling en netwerkdeling zodat jongeren zelf verder kunnen met locale NGO’s

Financieel beleid

Wij werven financiele middelen via contacten en netwerken, die direct gekoppeld worden aan een initiatief. Het is geen doel op zich om geld te verwerven. Kennis delen en coaching op zodanige wijze dat een jongere zelf verder kan is het hogere doel.

Er worden geen vergoedingen betaald. Al het geld wordt besteed aan projecten. Slechts onkosten die gemaakt worden zoals reiskosten, verzekeren, projectondersteuning, verzenden van post of het onderhouden van de website worden vergoed. Via een microkrediet lenen we soms geld uit, wat de jonge ondernemer terug dient te betalen. Altijd is een coach gekoppeld aan deze jongere. Ook het bestuur ontvangt geen vergoeding, net als de coaches.

De financien worden beheerd door het bestuur, welke zelf geen vacatiegelden krijgt. Het is een goede doelen stichting. Op enkele onkostendeclaraties na, gaat al het geld naar de doelgroep.

Controle vindt ook plaats via de projecten. Aan elk geld dat opgehaald is voor een specifiek doel, wordt een vrijwilliger/coach gekoppeld die ook bepaalt hoe het geld lokaal besteed wordt.

Op deze wijze is er een totale transparantie van alle betrokkenen binnen de stichting. Van bestuur, coach tot diegene die geholpen wordt.

Vanaf onze oprichting hebben we maximaal 15000 euro per jaar ontvangen en besteed. Daarvan is 6000 voor de komende periode bestemd voor voedselhulp in verband met covid in de Townships. Jongeren hebben zelf de voedselhulp georganiseerd waarbij zij gecoached worden door onze vrijwilligers in Nederland.

10.000 euro is bestemd voor startups, zodat jongeren hun eigen onderneming kunnen starten en daarmee ook werkgelegenheid voor anderen creëren.

Bestuur

Het bestuur van de Stichting Mountain of Hope bestaat uit:

R.E. Riemersma: Voorzitter

T. van der Meulen: Secretaris

R. Bouius: Penningmeester

Vacant Lid; ………………….

Vacant Lid; ………………….

Slotwoord

Conclusie beleidsplan Stichting Mountain of Hope 2015-2020. Het bestuur heeft dit beleidsplan in november 2020 opgesteld voor het verkrijgen van de status Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Bij het opstellen van de beleidsplan hebben wij rekening gehouden met de eisen van de ANBI. Het beleidsplan is vastgesteld in een extra vergadering van het bestuur stichting Mountain of Hope in Heerenveen op zaterdag 21 november 2020.